glad kvinna haller foredrag

Kompetensbanken

Vad kul att du hittat hit och vill fylla på din kunskapsbank. Här hittar du information om ovanliga ämnen som ger värdefull kunskap.

Missa inte Kompetenspodden, där våra utbildare delar med sig av ännu mer kunskap.

 

kulturkrockar

Minska kulturkrockar genom förståelse av värderingar och fördomar

Det kan ses som enkelt att titta på andra kulturer och ifrågasätta dess sätt att vara, syn på världen och vad som anses vara normalt. Men vad är egentligen normalt? Hur ofta vänder vi blicken inåt och nyfiket funderar över våra egna tankar, normer, attityder och värderingar?

Läs mer
suicid

Självmord och psykisk ohälsa – ett folkhälsoproblem i Sverige

En myt som figurerar gällande suicid/självmord är tron att personen gör ett medvetet val i att avsluta sitt liv. En myt som saknar förståelse för den sjukliga processen och andra delar som styr en persons handling. Eva Leander menar att vi måste börja tidigt och arbeta med psykisk hälsa och sociala funktioner redan i skolan.

Läs mer
utsatthet blogg

Att förstå sin egen utsatthet inom människovårdande yrken

I människovårdande yrken möter personalen dagligen människor vars utsatthet, starka känslor och upplevelse kan leta sig in i det egna medvetandet, som om det vore ens egna. En bra strategi för att kunna arbeta med människor är att bygga ett avstånd till arbetet och ge sig själv utrymme och tid från arbete.

Läs mer
forandringsarbete

Förändringar i en organisation – viktiga steg för att lyckas

Hur genomförs ett lyckat förändringsarbete i en organisation och hur undviker man att falla ner i groparna längs med vägen? Enligt Pernilla Bjerkesjö, civilekonom inom organisation och ledarskap, fokuserar de allra flesta på själva förändringen och missar därmed det viktiga förarbetet. Det sista man vill ha är överkörda och osedda medarbetare.

Läs mer
service och bemotande hemsida

Skapa service och bemötande i världsklass

Hur blir man världsmästare i service och bemötande? Det är faktiskt inte så svårt som man kanske kan tro. Med små enkla knep, som kanske till och med känns självklara, kan det gå från okej till service i världsklass. Marie Forsell menar att man som servicegivare behöver lyssna ”som ett öppet hav,” bortom fakta och det som faktiskt sägs.

Läs mer
arbetslagsledare

Arbetslagsledaren är en chefsposition utan egentlig makt

Har du fått frågan om du vill ha uppgiften som arbetslagsledare? Eller har du redan tackat ja och funnit att det finns mycket som du kan behöva hjälp med för att kunna leda kollegorna på ett sätt som du och de trivs med? Att vara arbetslagsledare på en skola kräver att man hittar verktyg för att ta gruppen/kollegorna vidare.

Läs mer
barn med utmanande beteende

Barn med utmanande beteende

Vad är barn med utmanande beteende och hur bemöter man dem bäst? I Kompetenstjänstpodden berättar specialpedagogen och läroboksförfattaren Britt-Inger Olsson djupare om hur broar mellan psykologi och vår egen konstitution fördjupar förståelsen om varför barnet reagerar som det gör och hur du kan bemöta det.

Läs mer
sakerhet i recptionen

Öka tryggheten på arbetsplatsen med ett medvetet säkerhetstänk

På alla arbetsplatser finns det risk för hotfulla och rent ut sagt farliga situationer. Det som blir avgörande för hur en situation utvecklas är hur du reagerar och agerar, för att lösa en eventuell händelse. Genom mental visualisering kan säkerheten öka på arbetsplatsen.

Läs mer
parasiter på arbetsplatsen

Parasiter på arbetsplatsen

På nästan alla arbetsplatser, i nästan alla arbetslag finns de… Parasiterna! En del av dem använder dessutom skickliga strategier, vilket kan göra dem svåra att upptäckta. En sak har de dock gemensamt – de är omöjliga att missa i längden. Genom att undvika parasiter på arbetsplatser skapar du ett bättre arbetsklimat för alla!

Läs mer
sjalvledare

Hitta din inre röst med målinriktat självledarskap

Hitta din inre röst med målinriktat självledarskap Självledarskap handlar om att kunna styra tankar och handlingar mot det som är viktigast. Att kunna reagera och fatta beslut mer medvetet än reaktivt. Men vad är viktigast och hur når vi dit? Hur finner vi vår inre röst för ett bättre självledarskap?

Läs mer